به اثر حمله مسلحانه افراد ناشناس بالای خانه استاد بر هان الدین ربانی ساعت ۶ شام امروز (سه شنبه ۲۹ سنبله ۱۳۹۰) در ناحیه وزیر محمد اکبر خان شهر کابل استاد ربانی وچهار تن دیگر کشته ومعصوم استانکزی رئیس دارالانشای شورای عالی صلح مجروح شده است.
تاهنوز مسئولیت این حمله شخص ویا گروهی به عهده نگرفته است.
این در حالیست که استاد ربانی چند روز قبل طالبان را جنایت کار خطاب نموده بود.
خلص زندگینامه:
تولد
آقای ربانی زاده سال ۱۹۴۰ در شهر فیض آباد مرکز ولایت بدخشان افغانستان است.
وی در افغانستان، به استاد ربانی و پروفسور ربانی نیز مشهور است.
تحصیلات
او در سال ۱۹۶۳ از دانشکده شرعیات(الهیات) کابل فارغ شده و در سال ۱۹۶۸ بخاطر ادامه تحصیلات عالی به مصر رفت و در دانشگاه الازهر به تحصیل پرداخت. وی در مصر تحت تاثیر اندیشههای اخوان المسلمین قرار گرفت.
جمعیت اسلامی افغانستان
در سال ۱۳۳۶ در دانشگاه شرعیات کابل همراه دیگر استادان آن دانشگاه نظیر استاد غلام محمد نیازی، سید محمد موسی توانا، وفی الله سمیعی(آخرین وزیر عدلیهٔ حکومت ظاهرشاه)، استاد محمد فاضل، عبدالعزیز فروغ، سید احمد ترجمان و هدایت نهضت جوانان مسلمان را تأاسیس نمودند که با استعفای غلام محمد نیازی از رهبری آن در سال ۱۳۵۱ رهبری آن آن نهضت را ربانی با نام جمعیت اسلامی افغانستان بدوش میگیرد.
با کودتای محمد داوود خان در سال ۱۳۵۲ اعضا و هواداران نهضت اسلامی افغانستان یا آن گونه مشهور شده بودند( اخوانی ها) تحت فشار رژیم وقت که زیر تاثیر شاخهٔ پرچم حزب دموکراتیک خلق افغانستان بود قرار گرفتند. افسران و نظامیانی که محمد داوود خان را در کودتا یاری رسانیده بودند به احزاب کمونیستی افغانستان تعلق داشتند که در آن سالها و در دههٔ دموکراسی مبارزان رقیب هم محسوب میشدند که در مکاتب و دانشگاهها و مراکز علمی و ادوار دولتی درگیری هایی با هم داشتند. با قدرت گرفتن آنها، مخصوصاً وزیر داخلهٔ وقت که عضو حزب خلق بود، دستگیری وسیع و گستردهٔ اعضای اسلامگرای رقیب آنها در شهرهای مختلف افغانستان شروع شد.
در سال ۱۳۵۳ ربانی و عدهای دیگر از فعالان اسلامگرا که تحت تعقیب حکومت داوود خان بودند از افغانستان خارج شده و به پاکستان فرار نمودند و در آنجا احزاب اسلامگرا و حکومت ذولفقار علی بوتو که روابط سردی با دولت افغانستان به خاطر مسئلهٔ پشتونستان داشت از آنها پذیرایی نموده و دست به تسلیح مهاجرین نهضت اسلامی زد تا آنها را برای بر اندازی حکومت داوود خان آماده بسازد. اما عدهای از رهبران نهضت اسلامی از جمله ربانی مخالف جنگ مسلحانه علیه حکومت داوود بوده اند، و به خاطر نزدیکی بعضی از حلقههای نهضت اسلامی به دولت وقت پاکستان عناصر میانه رو تر مهاجرین که زیر فشار قرار میگیرند پاکستان را ترک میکنند و ربانی در آن میان به عربستان سعودی میرود.
خط و مشی حزبی
حزب او یکی از قویترین احزاب سیاسی در پهلوی دیگر احزاب مخالف دولت افغانستان بود.
این حزب مشی معتدل داشته و به باور کارشناسان مسائل سیاسی افغانستان از آغاز تأسیس تحت تأثیر جنبش اخوان المسلمین مصر بودهاست.
ربانی الی پایان حکومتهای تحت حمایه شوروی سابق همواره با آن حکومتها درگیر و خواهان خروج نیروهای شوروی سابق از افغانستان و سپردن حکومت به مجاهدین افغان بود.
ریاست جمهوری
ربانی پس از پیروزی مجاهدین و شکست دولت نجیب الله احمد زی در ۲۸ ژوئن سال ۱۹۹۲ رئیس جمهور موقت افغانستان شد و تعیین رئیس جمهور افغانستان به شورای اهل حل و عقد واگذار گردید که خود ربانی آنرا تشکیل داده بود و عمدتاً متشکل از جمعیتیها بود.
شورای حل و عقد نیز در ۳۰ دسامبر سال ۱۹۹۲ برهان الدین ربانی را به عنوان نخستین رئیس جمهور رسمی حکومت مجاهدین در افغانستان انتخاب نمود.
عقب نشینی از کابل
حکومت مجاهدین در ۲۶ سپتامبر ۱۹۹۶ کابل را که زیر حملات شدید قرار داشت به طالبان واگذار نمود. اما ربانی که مقر حکومت را به مزار شریف انتقال داده بود هنوز به عنوان رئیس جمهور رسمی افغانستان شناخته میشد هرچند به مرور زمان قلمروش را از داده میرفت و فقط بر ده درصد کشور حکومت داشت.
پایان ریاست جمهوری
با حمله آمریکا به افغانستان و شکست طالبان حامد کرزی در اجلاس بن رئیس جمهور دولت موقت افغانستان شد. برهان الدین ربانی در ۲۲ دسامبر سال ۲۰۰۱ طی مراسم رسمی حکومت را به اداره موقت افغانستان تحویل داد.
حمایت از کرزی
ربانی در انتخابات ریاست جموری افغانستان از حامد کرزی یکی از نامزدان برای کسب مقام ریاست جمهوری افغانستان حمایت کرد. حامد کرزی در این انتخابات پیروز شد.
ربانی در پارلمان
او در انتخابات پارلمانی افغانستان خود را کاندید نمود و بهعنوان اولین نماینده مردم ولایت بدخشان با بیشترین آراء عضویت پارلمان افغانستان را بدست آورد.
جبهه ملی
ربانی در سال ۲۰۰۷ میلادی با جمعی از سران جهادی و احزاب کمونیستی سابق جبههای را تشکیل داد که به باور کارشناسان این جبهه بزرگترین جبهه سیاسی مهم در افغانستان است.
ربانی فعلاً عضو پارلمان افغانستان است. همچنین ربانی رهبر جبهه ملی افغانستان نیز میباشد.
احمد ضیا مسعود برادر احمد شاه مسعود داماد آقای ربانی می باشد.
کشته شدن:
سر انجام آقای ربانی حوالی ساعت ۶ شام امروز مورخ ۲۹ سنبله ۱۳۹۰ در منزل در ناحیه وزیر محمد اکبر خان شهر کابل کشته شد.
آقای ربانی متهم به دست داشتن در قتل عام گروهی از هزاره های افغانستان در ناحیه افشار سیلو شهر کابل در دهه هفتاد شمسی در هنگام جنگ های داخلی افغانستان وتخریب شهر کابل می باشد.
منبع :
۱- تحولات سیاسی جهاد افغاننستان، جلد اول، دکتر نصری حق شناس